
Välkomna på AI Hub på Föreningscenter Nobel 21
Välkomna till AI Hub den 29-30 maj på Nobel 21 för att utforska och lära er mer om de möjligheter som AI erbjuder aktörer inom civilsamhället.
18 maj 2022
Pensionärerna är tillbaka i engagemanget, plikten kallade många i krisen och medmänsklighet är den största drivkraften. Nu lanserar Volontärbyrån Volontärbarometern 2022, vår årliga rapport om det ideella engagemanget. Rapporten bygger på enkätundersökningar bland både volontärer och ideella organisationer.
Årets undersökning innehåller som tidigare år siffror om vad volontärer ägnat sig åt, och vad som är viktigt för de som har engagerat sig ideellt. Bland annat visar den att praktiska uppgifter dominerat och att medmänsklighet engagerat mest.
I årets barometer har vi också fördjupat oss effekterna av coronapandemin och vad det inneburit för ideella och ideella organisationer. Rapporten visar att fler engagerat sig fysiskt på plats, hela 57 procent 2021, i jämförelse med 41 procent 2020. Dessutom syns en uppgång i andelen äldre som engagerar sig, jämfört med förra undersökningen. I rapporten har vi även en fördjupning om engagemangets roll i arbetslivet där det bland annat framkommer att 29 procent av volontärerna upplev att engagemanget har hjälpt dem i arbetslivet och att 45 procent anger att personlig utveckling är ett viktigt motiv till att engagera sig ideellt. I Volontärbarometern kan du även läsa mer om engagemang och demokrati, den inre drivkraften till engagemang och vikten av ett tydligt syfte och uppgift.
Den 24 februari i år invaderade Ryssland Ukraina och under de följande veckorna mobiliserades ett massivt engagemang i hela Europa. Vi har fångat det som hände bland de organisationer och volontärer i Sverige som använt Volontärbyrån. I rapporten har vi ett helt nytt kapitel om hur civilsamhället mobiliserat vid kris och om hur engagemanget för Ukraina och ukrainska flyktingar har sett ut under våren 2022. Bland annat visar rapporten att 24 procent har engagerat sig och har gjort insatser för människor på flykt och även protesterat mot kriget, engagerat sig i en frivillig försvarsorganisation eller tagit emot ukrainare i sitt hem. Hela 40 procent säger att de skulle vilja engagera sig framöver om behov finns.
Välkomna till AI Hub den 29-30 maj på Nobel 21 för att utforska och lära er mer om de möjligheter som AI erbjuder aktörer inom civilsamhället.
Efter förslaget om att lägga ner Allmänna arvsfonden bjuder arbetsgivarorganisationen Fremia den 27 mars in civilsamhället till webbinariet ”Finansiering av och synen på civilsamhället – Möjligheter och utmani...
”Hur skapar vi trygghet för barn i föreningslivet?” är en utbildning för ledare inom föreningslivet, som ges av Friends i samarbete med Malmö stad.