Friluftsfrämjandet Eskilstuna — Eskilstuna

Barnledare Skogsmulle och Skogens värld

Beskrivning

I Eskilstuna har Friluftsfrämjandet funnits sedan 1956 och varit aktiva både i Vilstabacken, på Skridskoarenan, i Mälaren och i våra skogar. Nu de senaste åren har vi haft svårt att hitta nya ledare så nu behöver vi hjälp att återställa vår forna glans.

Vi tror starkt på att konceptet Skogsmulle för barn har en långsiktig positiv effekt på flera plan. Barn som får utforska och uppleva naturen får, förutom världens bästa lekplats, röra på sig och ta d el av mängder av de hälsofördelar som naturen ger. Samtidigt läggs grunden för ett livslångt miljöengagemang som kan påverka en hel generations beteende i vår natur. Därför vill vi i Eskilstuna främst lägga kraften på vår barnverksamhet.

Vilka vi söker

Vi söker dig som vill bli barnledare här i Eskilstuna med omnejd till ”Skogsmulle och skogens värld” som är en av Friluftsfrämjandets största verksamheter som riktar sig mot de yngre barnen. Du behöver inte var en expert på Friluftsliv men du behöver ha ett intresse för att vara ute i skog och mark och en omtanke för naturen. Vi ser gärna att du är motiverad, positiv och social samt trivs med barngrupper. 

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som barnledare i Friluftsfrämjandet upptäcker du naturen på nytt genom barnens ögon och får känna den stora glädjen i att se dem utvecklas och lära känna naturen. Tillsammans med tusentals andra ledare i Sverige verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. 
 
Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang och i gengäld får du:
  • Utbildning i Friluftsakademin och kontinuerlig utveckling
  • Ledarkläder och material till din verksamhet
  • Gemenskap med likasinnade
  • Möjlighet att leda och skräddarsy dina äventyr ute i naturen med barnen

Hur ser barnverksamheten ut?

Barnverksamheten består oftast av regelbundna träffar i ett naturområde och är cirka 2 timmar per träff. Du väljer själv hur ofta och på vilken plats din grupp ska ses så att det passar dig bäst.  Du behöver ha en hjälpledare på träffarna, så involvera gärna en vän annars löser vi det i föreningen.  Vi stöttar med planeringen och gemenskap. Det ska vara kul att vara barnledare hos oss och det ska berika din vardag - inte belasta.

Skogsmulle och skogens värld är indelat i fem olika inriktningar: 
1. Öppna Skogsgläntan (0–2 år)
2. Skogsknopp (2–3 år)
3. Skogsknytte (3–4 år)
4. Skogsmulle (5–7 år) 
5. Familjemulle  (för familjer som vill ha en aktivitet tillsammans med andra familjer) 
 

Vad händer om du anmäler dig?

Vår grenledare för barnverksamheten kommer att kontakta dig för att lära känna dig lite mer och berätta om lokalavdelningen och svara på alla frågor du har. Sen skapar ni tillsammans en grovplanering kring när du ska gå utbildning och när du ska starta upp din första grupp. Du behöver även lämna in ett registerutdrag från Polisen (vilket är lagstadgat för barnledare). Sedan berättar grenledaren om dig för styrelsen och får därmed beslut och godkännande på att finansiera din uppstart med utbildning och ledarkläder. Du går sedan våra digitala utbildningar kring bland annat värdegrund och läser våra policydokument. När du genomfört utbildningen blir du aktiverad som ledare i våra system och kan publicera äventyr. Du får även ha ett intromöte med grenledare för att gå igenom lite praktisk information kring hur vi sammarbetar i lokalavdelningen.  

Så fungerar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med utbildningen är att få färdigheter för att tryggt leda barngrupper ut i naturen. Ledarutbildningen för Skogsmulle och skogens värld är normalt tre dagar. Samtliga delar är obligatoriska. Utbildningen fokuserar på barns utveckling och behov, allemansrätten, säkerhet och trygghet, planering, samt lekar, sånger och sagor. Utbildningarna publiceras löpande på firluftsfrämjandet hemsida.

Just nu är dessa 2 tillfällen publicerade:
Uppsala, 4, 7, 8 september
Sollentuna, 19, 21, 22 september

Det enda som slår äventyret, är att leda det!
Bli en av oss och låt äventyret börja. 

Minsta åtagande

Minst 2 terminer, gärna mer.

När och var sker uppdraget

Du planerar din verksamhet själv. Vi följer skolornas terminer och vanligtvis träffas en grupp en gång varannan vecka i snitt.

Tillgänglighet

Vi har möjligheten att erbjuda påbyggnadstbildning för att bemöta barn med NPF-diagnoser.

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

  • När

    Helg, kväll

  • Typ av uppdrag

    Kontinuerligt uppdrag