Genom samverkan kan vi nå fler

Som den lilla föreningen vi är så är det superviktigt att kunna kroka arm med andra föreningar som jobbar med liknande frågor eller som har expertis inom ett område som vi inte behärskar i samma utsträckning.

Genom samverkan kan vi nå fler

Som den lilla föreningen vi är så är det superviktigt att kunna kroka arm med andra föreningar som jobbar med liknande frågor eller som har expertis inom ett område som vi inte behärskar i samma utsträckning.

Josefin Säfström på Hörselskadades förening (HRF) i Stockholm jobbar aktivt för att alla ska ha möjlighet att delta i samhället på lika villkor, även de med hörselrelaterade funktionsnedsättningar. Genom ett Arvsfondsprojekt får föreningen nu möjlighet att fokusera detta arbete till att nå och inkludera utrikesfödda personer med hörselskada, i såväl samhället som i sin organisation. Inom projektet arbetar man fram ett material som ska minska det utanförskap som följer med en icke erkänd hörselskada. Tanken är att uppmuntra till deltagande för målgruppen i funktionshinderrörelsen genom att minska stigmat kring hörselnedsättning då det finns svårigheter att nå just utrikesfödda inom dessa organisationer.
 
”Funktionshinderrörelsen ska inkludera alla men verkar ha svårt att nå just de utrikesfödda.”
 

Projektet uppkom efter att man märkte att det kom personer till föreningen som hade varit i Sverige i många år och fortfarande inte fått rätt stöd och förutsättningar för att komma in i samhället.

I Sverige finns det ungefär 1,5 miljoner personer med hörselskada, i olika åldrar och olika delar av samhället. Men vi vet att det är en större andel utrikesfödda personer som har en hörselskada jämfört med personer som är födda och uppvuxna i Sverige. Detta kan bero på bristande sjukvård som påverkar hörseln eller skador på örat från krig och flykt. Detta kan exempelvis bero på brist på viss typ av sjukvård med hörselproblem som följd eller på grund av trauma mot örat från krig och flykt. säger Josefin.
Många personer med hörselskada möter liknande utmaningar i samhället, men som ny i landet kan vara extra svårt.  Det är exempelvis svårt att lära sig ett nytt språk om man har en hörselskada och det finns en hel del okunskap, stigma och diskriminering som också försvårar. Trots vetskap om att gruppen har många utmaningar finns det väldigt lite forskning och uppsökande arbete kring denna grupp, var de finns och vilka utmaningar de har.
 
-Framför allt jobbar vår förening med att samla in kunskap från målgruppen själva men även att föra dialog med myndigheter, kommun och civilsamhälle om vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre. En stor del i att lyckas handlar som att samverka med andra föreningar, berättar Josefin.
 
”Som den lilla föreningen vi är så är det superviktigt att kunna kroka arm med andra föreningar som jobbar med liknande frågor eller som har expertis inom ett område som vi inte behärskar i samma utsträckning.”
 

Ett förslag som är på gång i verksamheten, och som vuxit fram ur projektet, är ett hörselsmart språkcafé. 
-Vi har inte lyckats hitta att det finns språkcaféer som riktar sig till personer med hörselnedsättning. Här ser vi stora möjligheter att samverka med andra föreningar som redan idag når just utrikesfödda. Vi är övertygade om att HRF Stockholm, föreningslivet och funktionshinderrörelsen, men även berörda individer, skulle vara starkt berikade av att människor med olika bakgrund och erfarenheter kan mötas i gemensamma intressen och behov. Detta skulle leda till en bredare mångfald inom hörselvärlden samt stärkt representation i samhället, avslutar Josefin. 

Vill du veta mer om hur er förening kan jobba med inkludering, tillgänglighet och att nå nya målgrupper. Kika in Volontärbyråns handböcker Inkludera ideella och Sänk trösklarna. 


Fler berättelser