Företag möjliggör ideellt engagemang under arbetstid – en växande trend

Bilder

Allt fler företag ser värdet i att erbjuda sina anställda möjligheten att engagera sig ideellt under arbetstid. Genom att vara mentor för en ungdom, hjälpa till på en kulturfestival, eller bidra med IT-expertis till en ideell verksamhet, kan anställda bidra och göra skillnad. Volontärbyrån, som förmedlar hundratals volontäruppdrag varje år, ser ett ökat intresse från företag som vill göra det enkelt för sina medarbetare att bidra till samhällsnytta.
Revisions- och rådgivningsföretaget PwC Sverige är ett av de företag som samarbetar med Volontärbyrån. Volontärbyrån har tagit fram en skräddarsydd volontärportal med en uppsjö av volontäruppdrag. Där kan medarbetare välja uppdrag som både passar deras egna önskemål samt företagets fokusområden.  
"Samhällsengagemang är något vi på PwC brinner starkt för"
– Samhällsengagemang är något vi på PwC brinner starkt för. Vårt samarbete med Volontärbyrån förenklar hur vi som företag och medarbetare kan bidra till ett ännu bättre samhälle, vilket känns fantastiskt bra”, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd på PwC. 
Volontärbyrån stöttar företag att utveckla volontärprogram för ideellt engagemang, och ser en växande trend.
– Näringslivet har en viktig roll i att sänka trösklarna till ideellt engagemang. Vi upplever att det finns ett ökat intresse hos företag att erbjuda sina medarbetare att engagera sig ideellt under arbetstid, vilket vi verkligen uppmuntrar, säger Ebba Carlson, samarbetsansvarig på Volontärbyrån.
Volontärbyrån erbjuder, utöver den skräddarsydda volontärportalen, också annat stöd till företag som vill satsa på ideellt engagemang. Detta inkluderar bland annat rådgivning om hur ideella organisationer fungerar, hur man startar upp volontärprogram, och hur en volontärpolicy för medarbetarna kan se ut. 
– Samverkan och att förstå varandras behov är nyckeln – det handlar om att lära av varandra. Ibland skiljer sig företagens önskemål från behoven inom ideella organisationer. Där finns vi som en brygga för att de ska kunna närma sig varandra, fortsätter Ebba Carlson.
Företag som PwC, som aktivt uppmuntrar sina anställda att engagera sig ideellt, visar att det finns mycket att vinna på att integrera samhällsengagemang i verksamheten. Det är inte bara ett sätt att leva företagets värderingar och visa samhällsansvar, utan också en uppskattad personalförmån som kan bidra till ökat välmående och trivsel på arbetsplatsen.
– Att uppmuntra ideellt engagemang är en investering i både samhället och företagets framtid. Vi ser fram emot att fler företag följer PwC:s exempel och utforskar möjligheterna att underlätta för sina anställda att göra skillnad, avslutar Ebba Carlson. 
Tre tips för företag som vill komma i gång med ett volontärprogram
  1. Involvera medarbetarna – ta reda på hur och om de redan är engagerade, och hur de skulle vilja bidra. Kan ni förutom att erbjuda möjligheter till engagemang på arbetstid även göra det enklare för medarbetare att få tid till sina befintliga ideella uppdrag, för att underlätta livspusslet?
  2. Gör det enkelt och erbjud ett smörgåsbord – alla har olika drivkrafter, och då är det bra om valmöjligheterna är många. Någon kanske vill bidra med sin kunskap, någon kanske helst engagerar sig digitalt, en tredje vill helst möta andra människor. Var så flexibla ni bara kan för att underlätta för engagemanget.
  3. Kommunicera mera – kommunicera så ofta det går kring möjligheterna att engagera sig, och satsa på att inspirera till engagemang. Även de som inte har möjlighet att vara aktiva kommer att känna stolthet över att få erbjudandet, så sikta på att nå ut till alla.

Fler nyheter