Nu har tolv finalister till utmärkelsen Årets volontär utsetts. För sjunde året i rad utser Volontärbyrån Årets volontär bland 150 nomineringar från organisationer över hela Sverige. Årets volontär koras på Internationella frivilligdagen den 5 december.
– Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt, säger Anna Snell, Volontärbyråns verksamhetsledare. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla de drygt fyra miljoner svenskar som engagerar sig ideellt. Frivilligdagen är ett bra tillfälle att få uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar, även om vi helst skulle vilja ge ett pris till alla.
Hälften av svenskarna engagerar sig
Människor engagerar sig för att vara en del av samhällsutvecklingen, påverka i frågor som är viktiga för dem och för att ingå i en gemenskap. Det ideella engagemanget ger också mycket tillbaka till den som engagerar sig, som ökat välbefinnande och nya kunskaper och erfarenheter. Mer än varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 18 timmar i månaden.
Människor engagerar sig för att vara en del av samhällsutvecklingen, påverka i frågor som är viktiga för dem och för att ingå i en gemenskap. Det ideella engagemanget ger också mycket tillbaka till den som engagerar sig, som ökat välbefinnande och nya kunskaper och erfarenheter. Mer än varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 18 timmar i månaden.
– Det har varit ett fantastiskt gensvar från föreningar i hela Sverige och vi har fått in så många fina nomineringar till Årets volontär, säger Anna Snell. De finalister vi har valt har gjort enastående insatser i sina organisationer samtidigt som vi tycker att de representerar en bredd av det ideella engagemanget i Sverige.
Finalisterna 2023 är:
Hero Rashid, Kvinnocenter Tensta-Hjulsta, Spånga
Hero Rashid, Kvinnocenter Tensta-Hjulsta, Spånga
Hero Rashid är ordförande för Kvinnocenter Tensta-Hjulsta, en ideell förening som arbetar med att ge stöd och utbildning till kvinnor med invandrarbakgrund och begränsade kunskaper i det svenska språket i lokalområdet Tensta. Hero Rashid leder inte bara arbetet och samordnar för volontärer, utan är också en talesperson som representerar organisationen vid exempelvis externa möten och i media. Med en outtömlig kraft ser hon till att föreningen är välskött och fungerande, samt att de kvinnor som besöker föreningen ska få ett meningsfullt sammanhang. Hero Rashid gör en ovärderlig insats för kvinnor i Tensta och Hjulsta.
Joy Bartoli, S:ta Maria Eskilstuna Scoutkår, Eskilstuna
Joy Bartoli är ledare och kontaktansvarig i S:ta Maria Scoutkår i Eskilstuna, och i somras drog Joy igång ett initiativ som har gett glädje och gemenskap åt många barn i Eskilstuna. Med anledning av den ökade kriminaliteten kände Joy en oro över att barn i utsatta områden kunde hamna i fel sammanhang under sommaren och agerade därför och skapade en trygg plats dit barn kan komma för att umgås. Genom att få med sig både scoutkåren och kommunen arrangerades ett dagläger som hade öppet varje dag hela sommaren där barnen bland annat fick testa på scouting. Joys förmåga att samla människor som vill göra skillnad för att tillsammans åstadkomma något större är en verklig inspiration. Joy brukar själv säga: "jobba tillsammans, annars blir du trött".
Sofie Elisson, Helsingborgs HC Teamtjejer, Helsingborg
Sofie Elisson har visat ett oöverträffat engagemang och en stark vilja att göra skillnad genom sitt engagemang i tjejverksamheten i Helsingborgs Hockey Ungdom. Genom Sofies hängivenhet och arbete har många tjejer med olika bakgrund fått möjligheten att inte bara prova på att spela hockey, utan också att hitta en plats inom hockey på både lokal och regional nivå. Sofies positiva inflytande har även nått föräldrarna, som har engagerat sig aktivt i verksamheten, vilket har resulterat i en stor ökning av antalet tjejer som spelar hockey i regionen. Hennes arbete har skapat en stark gemenskap som sträcker sig långt bortom isen. Sofies bidrag har haft en djupgående och positiv påverkan på både organisationen och samhället som helhet.
Lasse Larsson, Nema Problema, Stockholm
Lasse Larsson är mentor i organisationen Nema Problemas yrkesmentorprogram där han hjälper personer som är nya i Sverige att ta ett steg mot den svenska arbetsmarknaden. Lasse har engagerat sig som mentor i flera omgångar av programmet och hjälpt ett flertal adepter. Han har varit otroligt uppskattad av adepter han hjälpt och han ser värde och värdighet i varje människa han möter. Han träffar sina adepter flera gånger i månaden och upprätthåller även kontakten med alla adepter han matchat med. Idag, mer än någonsin, behöver vi fler människor som Lasse - engagerade, snälla och genuint intresserade av den andre!
Maria Rashidi, Kvinnors Rätt, Stockholm
Kvinnojouren Kvinnors Rätt startade 2001 av Maria Rashidi som med egen erfarenhet av hederskultur startade föreningen för att hjälpa andra kvinnor som blir utsatta för heder- och relationsrelaterat våld och förtryck. De senaste 23 åren har Maria hjälpt tusentals kvinnor som fallit offer för relationsvåld och hedersvåld genom att delta i panelsamtal, skriva debattartiklar och möta politiker och makthavare. Maria för outtröttligt utsatta kvinnors talan i det offentliga rummet och hjälper till att skapa en brygga mellan berörda myndigheter och ideella föreningar för att underlätta för deras inkludering i lokalsamhället. Hon är särskilt engagerad i att fånga upp ungdomar i riskzonen genom att samla dem i aktiviteter runt om i Stockholm och ge dem ett nytt, positivt sammanhang där de blir sedda och inkluderade. Med engagemang och empati ger Maria en röst till de invånare som inte längre har någon.
Terttu Urholm, Näsets församling Svenska kyrkan, Västra Frölunda
Terttu Urholm är engagerad som volontär inom Svenska kyrkan och Näsets församling där hon leder olika gymnastikgrupper såsom sittgympa för att främja välbefinnande och hälsa. Trots sin rika ålder håller hon i gymnastiken i församlingen varje vecka, termin efter termin, med passion och entusiasm. Hennes enastående engagemang för församlingen och församlingsborna bidrar inte bara till ökat välbefinnande och hälsa, hon sprider även hopp, glädje och livslust genom åren. Terttu Urholm är inte bara passionerad utan även professionell inom sitt ämne. Hennes positiva och medryckande inställning smittar av sig på alla som möter henne, och genom sitt engagemang har hon skapat en gemenskap som sträcker sig långt utöver träningstimmarna.
Kristoffer Svedell, Enköpings Rugbyklubb Ungdom, Enköping
Kristoffer Svedell har stor betydelse för Enköpings Rugbyklubb Ungdom sedan han tillträdde 2012, och nu sitter han i styrelsen samtidigt som han är huvudtränare och stödtränare för andra inom föreningen. Han är en viktig länk mellan den uppväxande ungdoms- och elitsatsande seniorverksamheten. Kristoffers betydelse för föreningen och Enköpings kommun för att bli en av Sveriges ledande orter för rugbyn i Sverige kan inte överdrivas, och hans betydelse för sporten har nått långt utanför Mälardalens gränser. För honom är det alltid självklart att alla ska få vara med på lika villkor och få spela match. Med ett hjärta stort som en ocean har Kristoffer gjort sig mycket omtyckt och respekterad.
Samah Bahlo, Heroes in Sweden, Linköping
Samah Bahlo är initiativtagare till den ideella föreningen Heroes in Sweden, som genomför kostnadsfria aktiviteter för vuxna och barn med funktionsvariation och deras anhöriga. Sedan Samahs son med funktionsvariation gick bort 2020 har hon lagt ner själ och tid för att använda sina erfarenheter och kunskaper för att underlätta livet för familjer där olika typer av funktionsvariationer förekommer. Sedan 2022 samarbetar hon med Medborgarskolan och anordnar diverse aktiviteter för hela familjerna, såsom disco, pyssel, teater och laserdome. Samah vill att personer med funktionsvariation ska bli synligare och en mer självklar del av samhället, och gör genom sitt engagemang underverk.
Charlie Andersson, RegnbågsCafé Kristinehamn, Kristinehamn
Charlie Andersson är ordförande i RegnbågsCafét och hens drivkraft stärker hela Värmlands HBTQI+ community och deras anhöriga och vänner. Charlie driver kafét med egen drivkraft och hen har kämpat för att ordna aktiviteter och evenemang för att Värmlands kulturscenen ska förbättras och vara mer inkluderande. Hen har även drivit frivilliga insatser för att minska självmord och förbättra mental hälsa. Charlie gör stor skillnad i Värmland och allt hen ger tillbaka till medlemmarna i RegnbågsCafét förtjänar att uppmärksammas.
Veronica Klemets, Ekeby BK, Hallstahammar
Veronica Klemets kom till Ekeby BK för två år sedan och är idag huvudansvarig för parasport i föreningen, ledare för friidrott och är på väg att starta "Fotboll/Innebandy för alla” för barn som går på den anpassade grundskolan i Hallstahammars kommun. Tanken är att alla deltagare ska ha varsin boll eller innebandyklubba och kunna gå eller springa utan att behöva tänka på att passa till någon annan. Veronica kommer nästan dagligen på nya idéer som går ut på att få personerna i målgruppen att bli fysiskt aktiva. På ett magiskt sätt får Veronica alla deltagare att hänga med. Veronica är en engagerad och omtänksam människa som får alla runtomkring sig att känna glädje och energi.
Liselott Högberg, Mind, Umeå
Med medmänsklighet, ett värmande engagemang, och en uppiggande nyfikenhet tar Liselott Högberg sig an sitt uppdrag som volontär på Minds Självmordslinje. Hon svarar i telefon och chatt för att samtala med människor i kris, som behöver någon som lyssnar – och lyssnar gör hon verkligen. Liselott går in i varje samtal med värme och förståelse och har hela tiden en nyfikenhet inför nästa samtal med stödsökande och även med sina medvolontärer. Hon inspirerar och glädjer personerna omkring sig och i samtalen på Självmordslinjen är hon som en varm kram till den som behöver det.
Med medmänsklighet, ett värmande engagemang, och en uppiggande nyfikenhet tar Liselott Högberg sig an sitt uppdrag som volontär på Minds Självmordslinje. Hon svarar i telefon och chatt för att samtala med människor i kris, som behöver någon som lyssnar – och lyssnar gör hon verkligen. Liselott går in i varje samtal med värme och förståelse och har hela tiden en nyfikenhet inför nästa samtal med stödsökande och även med sina medvolontärer. Hon inspirerar och glädjer personerna omkring sig och i samtalen på Självmordslinjen är hon som en varm kram till den som behöver det.
Inéz Arvidsson Delgado, Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar, Uppsala
Inez Arvidsson Delgado blev volontär i föreningen Frisk & Fri 2023 och har på sin relativt korta tid i föreningen visat ett engagemang utöver det vanliga. Inez har tagit sig an uppdragen med stor energi och medmänsklighet, och hon är aktiv i flera verksamheter såsom Frisk & Fris ätstörningslinje som hon regelbundet bemannar. Där får stödsökande prata med Inez som med egen erfarenhet som utgångspunkt stöttar och lyssnar in. Inez håller också i öppna träffar där hon på ett öppet och klokt sätt delar med sig av sin resa i syfte att ge hopp och motivation till deltagarna att fortsätta kämpa för ett friskt liv. Inez lever som hon lär på riktigt och väljer ibland att tacka nej till uppdrag i syfte att ta hand om sig själv, vilket är viktigt och inspirerade. Hennes engagemang och det hon förmedlar är ovärderligt!
Om Årets volontär
Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Utmärkelsen delas ut på Frivilligdagen den 5 december.
Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Utmärkelsen delas ut på Frivilligdagen den 5 december.
Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985.