Så formulerar du en bra volontärannons!

Bilder

Tycker du att det är svårt att veta vad som är viktigt att få med när du skriver en uppdragsannons? Sitt lugnt i båten! Vi har samlat våra bästa tips för en tydlig och engagerande annons.

För att underlätta för den som läser annonsen är det viktigt att vara tydlig med vad engagemanget innebär. Väck intresse med en kort rubrik som sammanfattar kärnan i uppdraget. En bra längd på en rubrik på Volontärbyrån är ungefär 40 tecken lång. Genom att sedan beskriva uppdraget konkret och avgränsat kan du hitta fler volontärer som är intresserade. Vi ser ofta att personer har tre grundläggande frågor som de vill ha svar på innan de engagerar sig. Vi på Volontärbyrån kallar dem för Volontärens tre frågor. 

Formulera gärna annonsen så att den besvarar dessa tre frågor:
  1. Vad är uppgiften? Ge en så tydlig bild som möjligt av vad volontären förväntas göra och hur det går till. 
  2. Vad får jag tillbaka? Ge gärna exempel på vad som gör det roligt och intressant att vara volontär hos er. Volontärer vill även gärna veta syftet med uppdraget och hur de är med och bidrar.
  3. Vilka villkor finns det för att engagera sig? Är det nödvändigt att ha specifika kunskaper eller erfarenheter för att kunna söka uppdraget? Skriv exempelvis om det krävs viss utbildning eller erfarenhet för att göra uppdraget, såsom språkkunskaper eller körkort. 

Minsta åtagande

Tydlighet kring hur mycket tid den frivilliga förväntas lägga på sitt uppdrag hjälper intresserade volontärer att veta om de har möjlighet att engagera sig hos er eller inte. Har ni någon minsta insats som ni önskar att volontären genomför under sitt uppdrag skriver ni detta här.

När och var uppdraget sker

Skriv om uppdraget sker på en specifik plats eller om platsen varierar. Skriv gärna ut adress och information såsom närhet till busshållplats eller parkeringsmöjligheter.

Tillgänglighet  

Om ni har möjlighet att erbjuda olika tillgänglighetsanpassningar som hörslinga, tillgänglig entré eller liknande så kan ni använda tillgänglighetsboxarna som finns i formuläret när du lägger in ett uppdrag. Läs gärna mer om tillgänglighet här.

Tips!
Uppdrag på engelska

Lägg in uppdrag på engelska så att det även syns på den engelska delen av vår förmedling. Du skapar ett nytt uppdrag som vanligt och väljer sedan engelska i det översta fältet i uppdragsformuläret. Fyll sedan i fälten på engelska och publicera. På så vis syns uppdraget för fler.

Tips!
Dela upp flera uppdrag i olika annonser 

Skapa separata annonser om ni söker volontärer till flera olika uppdrag. På Volontärbyrån kan en söka efter uppdrag med vår filtreringsfunktion. Om det är flera uppdrag i samma annons så fungerar inte filtreringen.

Fler nyheter

Företag möjliggör ideellt engagemang under arbetstid – en växande trend

Företag möjliggör ideellt engagemang under arbetstid – en växande trend

Allt fler företag ser värdet i att erbjuda sina anställda möjligheten att engagera sig ideellt under arbetstid. Volontärbyrån, som förmedlar hundratals volontäruppdrag, ser ett ökat intresse från företag som vill göra det enkelt för sina medarbetare att bidra till samhällsnytta.