Sverige har mer att komma med för att uppmuntra ungas ideella engagemang

Bilder

Det fastslår en ny utredning från Socialdepartementet som bland annat föreslår föreningskunskap i grundskolan, särskilda medel till utbildning inom ideellt ledarskap och att kompetenser som ideellt engagemang ger ska verifieras och uppvärderas.
 

Utredningen presenterades på en pressträff där socialminister Jakob Forssmed poängterade att det ideella engagemanget inte kan underskattas:
– Samhället behöver bli bättre på att uppmärksamma och synliggöra det engagemang och insatser som unga gör genom sitt deltagande inom olika civilsamhällesorganisationer.
Volontärbyrån välkomnar utredningen, och håller med om att ideellt engagemang behöver uppmärksammas mer, samtidigt som kunskapen om föreningsliv behöver öka. 
– Vi vet att många unga vill engagera sig ideellt, men att de ofta inte vet hur de hittar in i civilsamhället. Därför är vi extra glada över att utredningen föreslår att föreningskunskap borde införas i grundskolan. Vi behöver uppvärdera det ideella engagemangets stora samhällsvärde och det är en självklarhet för oss att alla eldsjälar, inte minst de unga, ska få den uppskattning de förtjänar, säger Anna Snell, verksamhetsledare på Volontärbyrån.
Utredningen bygger på ett stort analysarbete - bland annat enkäter och intervjuer med företrädare för ungdomsorganisationer. Volontärbyrån har också bidragit med underlag till utredningen, där utmärkelsen Årets Volontär lyfts. Volontärbyrån delar ut utmärkelsen varje år på Frivilligdagen den 5 december för att uppmärksamma engagemanget i Sverige. Mer information hittar du på Volontärbyråns hemsida. Den 4 september öppnar nomineringen – ett utmärkt tillfälle för att uppmärksamma en volontär i din organisation som gjort det lilla extra!  

Om utredningen

Den 13 augusti överlämnade utredare Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige, departementspromemorian ”Underlätta, utbilda, uppskatta – så erkänns ungas ideella engagemang” till Socialdepartementet. Utredningen, som tillsattes under 2023 av socialminister Jakob Forssmed, ger konkreta förslag på hur ungas ideella engagemang kan främjas och erkännas.
Läs promemorian på regeringens hemsida här.

Bild: Charlotte Rydh och Jakob Forssmed på pressträff 13 augusti.

Fler nyheter

Så formulerar du en bra volontärannons!

Så formulerar du en bra volontärannons!

Tycker du att det är svårt att veta vad som är viktigt att få med när du skriver en uppdragsannons? Sitt lugnt i båten! Vi har samlat våra bästa tips för en tydlig och engagerande annons.