Svenskarnas engagemang

Undersökningen ”Svenskarnas engagemang” följer och kartlägger hur ideellt engagemang utvecklas i Sverige. Läs mer om vår rapport "Svenskarnas engagemang - En rapport om ideella insatser i föreningslivet.

Svenskarnas engagemang

Engagemanget fortsatt stark

En Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Volontärbyrån från oktober 2024 visar att ungefär 4 av 10 personer i befolkningen engagerar sig ideellt, vilket motsvarar runt fyra miljoner människor.

Volontärbyrån gav Verian i uppdrag att genom föra en Sifo-undersökning om ideellt engagemang i Sverige. En webbenkät skickades ut till den riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen. De som svarade på enkäten var mellan 18 och 79 år gamla. Totalt har 2002 intervjuer genomförts mellan den 10 och 15 oktober 2024.

Engagemang efter region

Skillnader mellan storstad och landsbygd

Motiven att engagera sig skiljer sig tydligt regionalt. I Norra Mellansverige ville 39 procent av de engagerade delta i en gemenskap och träffa nya vänner, i Stockholm är det betydligt färre (19 procent) som söker denna sociala kontakt. En möjlig förklaring för den tydliga skillnaden skulle kunna vara att det finns många andra platser där man kan träffa nya personer i en storstad jämfört med ett glesbygdsområde.

Siffrorna på kartan till höger visar andelen som engagerat sig ideellt.

Inkomstskillnader

Resursstarka är mest engagerade

Hälften av höginkomsttagarna engagerar sig Engagemanget är betydligt högre bland personer med högskoleutbildning: hela 45 procent svarade att de hade engagerat sig ideellt under de senaste tolv månaderna. Höginkomsttagarna är i mycket lägre grad intresserade av att hitta en gemenskap eller nya vänner, detta svarar bara 20 procentent. I den näst högsta inkomstgruppen (35 000 till 49 999 kronor månadsinkomst) sticker engagemang i fackförbund ut.

Vanliga uppdrag

Vanliga uppdrag: Att sitta i styrelser eller vara ledare

Ungefär hälften av de engagerade (51 procent) svarar att de har ett ideellt styrelseuppdrag eller andra förtroendeuppdrag. Många gör även praktiska insatser och har funktionärsuppdrag (41 procent). Runt 22 procent av de engagerade leder aktiviteter eller har andra ledaransvar.

En stark drivkraft att engagera sig ideellt är att göra något konkret inom en fråga man verkligen bryr sig om. Runt 4 av 10 anger att det är detta som motiverar dem att engagera sig ideellt (41 procent).

Volontärtyper

Fyra typiska volontärer

Vi har tagit fram fyra exempel på ideellt engagerade.

Volontär #1: En högskoleutbildad man i 40-årsåldern
som är ledare i en idrottsklubb och bor i Varberg. Han
engagerar sig för att han tycker det är viktigt med fysisk
aktivitet för barn och unga.

Volontär #2: En man runt 70 år med ett styrelse- eller
förtroendeuppdrag i en hobbyförening i Borlänge som
vill utöva ett intresse och ge något tillbaka till föreningen
som betytt mycket genom åren.

Volontär #3: En kvinna i 50-årsåldern från Malmö som är
medlem i en teaterförening och vill knyta nya kontakter
och vara en del av ett socialt sammanhang.

Volontär #4: En kvinna runt 35 år från Stockholm som
engagerar sig i en social verksamhet ungefär varannan
vecka för att underlätta vardagen för utsatta människor.