Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället
För Meyling Calero har det ideella engagemanget varit en stor del av hennes liv. När hon bodde i Nicaragua, där Meyling är född och uppvuxen, var hon engagerad både i civilsamhället och politiskt, ett engagemang som hon tagit med sig till Sverige och som lett till både social gemenskap och en karriär. 
– Det ideella engagemanget handlar om att känna tillhörighet och meningsfullhet för att tillsammans med andra utvecklas som individ samtidigt som man bidrar till en positiv samhällsförändring. Det handlar om medmänsklighet, solidaritet och demokrati. När vi agerar tillsammans kan vi förbättra samhället, säger Meyling. 
När Meyling kom till Sverige var det en drivkraft att kunna engagera sig. Men det var svårt i början eftersom hon inte hade språket, saknade ett socialt nätverk och behövde tid för att förstå hur samhället och det ideella engagemanget fungerade. 
– Jag hade velat få mer information på SFI och Arbetsförmedlingen om volontärarbete, inte bara prata praktikjobb.  
”Jag gick från volontär till en anställning som lokal samordnare” 
Successivt började Meyling skaffa sig ett socialt nätverk, bland annat via Equmeniakyrkan. Men när hon fick sitt första barn 2012 blev det en ofrivillig paus från aktiviteter, och att ha barn och inte kunna svenska gjorde att hon kände sig isolerad.
– Jag pausade mina studier i svenska och började tappa den svenska jag lärt mig. Jag saknade ett socialt sammanhang. Men tack vare att förskolorna finns kunde jag återgå till min svenskundervisning. På den tiden fanns inte SFI för föräldralediga som det finns idag på flera öppna förskolor. Det var en av de frågor som jag senare engagerade mig i genom Svenska med baby, en ideell förening som skapar möten med syfte att bryta segregationen och underlätta etableringen av utlandsfödda och nyanlända småbarnsfamiljer. 
Efter några år med svenskundervisning sökte Meyling jobb som personlig assistent och diskare på ett sommarcafé. Hon började även delta på Svenska med babys föräldragrupper i Kista bibliotek för att träna svenska och träffa andra föräldralediga. Samtidigt hittade hon till Volontärbyrån och sökte olika ideella uppdrag.
– Jag började som volontär hos Retoy, ett socialt företag som gör leksaksbyteaktiviteter. Det var det bästa jag har gjort, jag gick från volontär till en anställning som lokal samordnare. Att få ett jobb som jag brann för och samtidigt kunna använda mina erfarenheter från mitt hemland var avgörande för mitt välmående. Det gav mig hopp, framtidstro och ett helt nytt nätverk. 
Sedan dess har Meyling engagerat sig i flera ideella uppdrag. Ett av de viktigaste har varit engagemanget inom Svenska med Baby, som har spelat en avgörande roll för hennes etablering, sociala gemenskap och karriär. I många år har Meyling arbetat inom organisationen, tidigare som volontärsamordnare och idag som projektledare. 
– Mina volontäruppdrag har varit konkreta och har inte krävt så hög språknivå. Jag rekommenderar nu alla nyanlända jag träffar genom mitt jobb på Svenska med baby att kolla på Volontärbyrån och hitta det uppdrag som passar bäst, som man brinner för. 
Just nu har Svenska med baby flera ideella uppdrag ute på Volontärbyrån. Bland annat som gruppledare för föräldraträffar eller volontär på pappaträffar. Du hittar uppdragen via länken: Svenska Med Babys Volontäruppdrag 

Fler berättelser