"Jag har fått en vän för livet!"

Mentor Sverige sammanför ungdomar med vuxna. Framförallt blir du en vuxen kompis. En ganska unik roll. Du är inte förälder och inte i auktoritetsförhållande utan någon som ungdomen kan bolla sina tankar med.

"Jag har fått en vän för livet!"

Mentor Sverige sammanför ungdomar med vuxna. Framförallt blir du en vuxen kompis. En ganska unik roll. Du är inte förälder och inte i auktoritetsförhållande utan någon som ungdomen kan bolla sina tankar med.

Johan Nordén fick frågan om att bli mentor för Mentor Sverige via jobbet för ett år sedan. Det fanns en fråga om någon på Polisen i Göteborg kunde tänka sig att bli mentor till en kille som hade en dröm om att bli polis. Då hade Johan aldrig tidigare varit ideellt engagerad. 

”Mentor Sverige är tänkt att sammanföra ungdomar med vuxna. Framförallt blir du en vuxen kompis. En ganska unik roll. Du är inte förälder och inte i auktoritetsförhållande utan någon som ungdomen kan bolla sina tankar med. Mentor tipsar om vad ni kan göra tillsammans. De erbjuder biljetter till fotbollsmatcher, rabatter, event som vi kan gå på och sedan får vi gemensamt komma fram till vad vi vill göra. Det går enkelt att skräddarsy efter vad som passar varje mentorpar. Vi har gått promenader, spelat frisbeegolf och kört go-cart. Vi har haft hur kul som helst! ” 

För Johan har det betytt jättemycket och de har haft extremt roligt ihop. Han uttrycker stor glädje i att få finnas där, komma med bra tips och förslag. Personen som haft Johan som mentor har också tyckt att det varit givande. Eftersom de båda är intresserade av polisyrket hade de lätt för att knyta kontakt. Ungdomen hade 1000 frågor till Johan gällande hans yrke.  
Det har varit kul att få berätta, förklara och samtidigt stärka personen i den resan.
En bra sak som Johan vill lyfta när det gäller Mentor Sverige är att det är tidsbegränsade uppdrag. När du först blir inbjuden till att bli mentor, går du med på halvårsbasis. Du binder alltså inte upp dig, vilket är skonsamt för någon som inte varit engagerad tidigare och som vill testa på det. Om det funkar kan en förlänga till ett år med samma ungdom och sedan är det dags att byta.  

”Nu har vi precis avslutat vårt år med den här ungdomen. Målsättningen är att vi ses varannan vecka ungefär. Men ibland kommer livet emellan. Det pluggas för prov eller under sommaren när vi var på ledighet. Nu kommer jag inte ha möjlighet men nästa år ska jag vara mentor igen. Du väljer det själv.” 

Johan berättar att som mentor ska du vara dig själv. Organisationen gör en intervju i början av mentorskapet som fastställer om du passar som mentor eller inte. Johan delar med sig av hur han innan kände oro för att det skulle ta mycket av hans vardag och att om han skulle behöva ställa in någon gång skulle det bli dåligt resultat.

”Jag hade också oro för hur jag skulle bete mig som mentor men efter att ha setts några gånger kom jag fram till att jag bara skulle vara mig själv och att det blir som vilken annan kompisrelation som helst. Jag tror att jag och den ungdom som jag varit mentor för kommer hålla kontakten. Inte längre genom Mentor Sverige, men på annat vis. Jag ser fram emot att följa honom på hans resa mot att bli polis. Kanske blir vi kollegor om några år!” 

Fler berättelser

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

För Meyling Calero har det ideella engagemanget varit en stor del av hennes liv. När hon bodde i Nicaragua, där Meyling är född och uppvuxen, var hon engagerad både i civilsamhället och politiskt, ett engagemang som hon tagit med sig till Sverige och som lett till både social gemenskap och en karriär.