Berättarministeriet arbetar för att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång genom att erbjuda kostnadsfria skolprogram till skolor med högt socioekonomiskt index. Sandra Jerkérus har tidigare varit volontär på Berättarministeriet men arbetar nu som utbildningsledare med volontäransvar på det nyöppnade utbildningscentret i Malmö.
— Vi öppnar i början av vårterminen och kommer under våren ta emot många skolklasser i vårt nybyggda utbildningscenter på Värnhem. I verksamheten har vi ett mål att vara många vuxna, vilket är avgörande för att möta alla elever som kommer till oss. Hela terminen kommer vi därför kontinuerligt att utbilda volontärer som vill vara med och bidra och vi hoppas så klart att många anmäler sig redan från start till våra utbildningar i januari och februari, så att vi kan välkomna Malmös skolor på bästa sätt!
Sandras tidigare erfarenhet av att vara volontär har gett henne erfarenheter som hon nu tar med sig in i uppdraget som volontäransvarig.
— Jag tar med mig känslan av att få ägna mig åt någonting med positiv inverkan på min omvärld. Berättarministeriets verksamhet är för mig att våga se möjligheter och lösningar och försöka vara en del av en positiv utveckling, i stället för att sitta på kammaren och bekymra mig över allt som tycks hopplöst. Jag tar också med mig den goda stämningen jag upplevde mellan utbildningsledarna och volontärerna i utbildningscentret. Det är viktigt att alla är välkomna precis som de är, och att alla får känna sig sedda och behövda, både barn och vuxna.
Sandra berättar att det hon upplever är det mest givande med att vara volontär är att få möta barnen och bli inspirerad av deras fantasi och tankar.
— Det ger mycket energi att se glädjen och engagemanget i rummet under programmen. Även mötet med de barn som inte är särskilt motiverade kan leda till givande samtal om man bara ger dem av sin tid och sitt engagemang. Jag tycker också om att man som vuxen får gå in i leken tillsammans med barnen. Det tror jag att vi alla mår bra av.
Som volontär på Berättarministeriet bidrar du genom att finnas där som en trygg vuxen barnen får möta, utöver lärare och föräldrar, som ser och hör dem och tycker att det de säger och skriver är viktigt. Det kan vara en stor sak för ett barns självkänsla.
— Det som är fint med Berättarministeriet är att det inte krävs någon tidigare erfarenhet av pedagogik eller undervisning, utan att man får lära sig det man behöver på plats och kan ta stöd av den tydliga metoden, de andra volontärerna, och medarbetarna på utbildningscentret i ett gemensamt arbete. Vuxentätheten i utbildningscentret är avgörande för verksamheten, då den skapar en trygg miljö som är en förutsättning för att skapa ett engagemang som eleverna och lärarna kan bygga vidare på i klassrummet.