Veteran-VM i friidrott lockade 8000 tävlande och många volontärer!

Veteran-VM i friidrott lockade 8000 tävlande och många volontärer!
 
Tomasz Drapella är tränare och domare i Trollhättans friisdrottsklubb. När Veteran-VM i friidrott skulle arrangeras i Göteborg under augusti 2024, bestämde han sig för att ta ledigt ifrån jobbet och ställa upp som volontär.  

— Man vill vara med när det är ett event som är så nära och jag blir sugen på att själv börja tävla.  

Friidrottsarenan är full av människor i olika åldrar. När vi möter Tomasz har han koll på teamet som arrangerar grenen stavhopp. Han är väldigt koncentrerad och ser till att alla volontärer är redo när det är dags för hopp. En man i 70-års åldern imponerar med sin tävlingsglöd och precision. Med stora kliv, och vad som ser ut att vara ett lätt sving, dunsar han ner på andra sidan mattan. Han är glad och alla jublar. Ribban ligger kvar.  

 — Det är mindblowing att beundra atleterna och jobba tillsammans med de frivilliga, berättar Tomasz. 

Han berättar hur stolt han är över alla som hjälper till och hur kul det är att guida volontärerna och göra så att de som kommer till tävlingen får en sådan fin stämning och upplevelse som möjligt av Göteborg som stad. 

 Att samordna teamet kring stavhoppet innebär en del ansvar. Det är många av de som är volontärer som inte har någon erfarenhet av att vara domare. Tomasz är ansvarig för att alla regler följs men har stor hjälp av de som sköter tavlan, registrering och ställning.  

— På en liten tävling funkar det med fyra personer men i en  stor tävling, och ibland med språkförbristningar behövs det fler. Alla måste veta vad de gör och att varje uppgift är tydlig.  

Tomasz berättar hur en del tävlande är ganska stressade när det är deras tur och då är det bra om teamet håller sig lugna . Han ger ett exempel på några tävlande som inte fick sina stavar fram till tävlingsplatsen, men att volontärer hjälpte dem snabbt att hitta deras grejer. 
  
 — Om man själv har kontroll så löser man problemet.  

När vi frågar vad som är roligast med att vara ideellt engagerad på Veteran- VM säger han att det är att få vara med på ett så fantastiskt evenemang och att man blir inspirerad själv av att se personer hoppa stavhopp som är långt över hans egen ålder.  

 — De visar att de inte finns några gränser. De finns bara i våra huvuden. Det är något som jag har som ett motto och det kommer ifrån min idol Thor Heyerdal :”Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people”.  


Fler berättelser

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

För Meyling Calero har det ideella engagemanget varit en stor del av hennes liv. När hon bodde i Nicaragua, där Meyling är född och uppvuxen, var hon engagerad både i civilsamhället och politiskt, ett engagemang som hon tagit med sig till Sverige och som lett till både social gemenskap och en karriär.

Sveriges största historiska festival engagerar 300 volontärer

Sveriges största historiska festival engagerar 300 volontärer

Medeltidsveckan är Sveriges största historiska festival och arrangeras årligen vecka 32 på Gotland. Veckan lockar tusentals besökare från hela landet som kommer för att uppleva uppträdanden, tornerspel och den medeltida atmosfären. Bakom kulisserna finns hundratals volontärer som hjälper till att skapa den historiska stämningen.

"Alla är bra på olika saker och alla kan bidra"

"Alla är bra på olika saker och alla kan bidra"

David Fogelström började som ideell ledare hos FIFH Parasport Malmö och fastnade snabbt för organisationens engagemang. Idag arbetar han som volontärsamordnare och projektkoordinator, och ansvarar för stora event som årligen samlar många volontärer och deltagare.