"Alla är bra på olika saker och alla kan bidra"

"Alla är bra på olika saker och alla kan bidra"
David Fogelström började som ideell ledare hos FIFH Parasport Malmö och fastnade snabbt för organisationens engagemang. Idag arbetar han som volontärsamordnare och projektkoordinator, och ansvarar för stora event som årligen samlar många volontärer och deltagare. 
Davids resa inom FIFH började när han studerade idrottsvetenskap på Malmö Universitet. Han såg en annons om att FIFH sökte ideella ledare och tänkte att det skulle vara en bra erfarenhet och merit för hans CV. Han började som ledare för sporten Goalball. Förutom sporten fastnade David för sammanhanget på FIFH och sökte en tjänst inom organisationen, vilken han också fick. 

Malmö Open – Europas största parasportsevent 

David samordnar Malmö Open, Europas största evenemang inom paraidrott som samlar 30 nationer, 2000 tävlande och upp till 15 idrotter, inklusive rullstolsbasket, kälkhockey och elinnebandy.  

– Vi på FIFH är envisa och vi kämpar för att hålla eventet varje år. 2024 var den 47:e upplagan. Det har blivit en tradition. 
Evenemanget kräver många volontärer, och David rekryterar både internt inom FIFH och externt. Bland volontärerna finns en mix av människor med och utan funktionsnedsättningar. David berättar att fler och fler personer som studerar idrottsvetenskap eller har erfarenhet av personer med olika funktionsnedsättningar söker sig som volontärer vilket är positivt och skapar en trygg miljö för deltagarna. 

Från deltagare till volontär 

Många av de som idag är ledare och volontärer inom FIFH har en gång varit, eller fortfarande är, deltagare i någon av sporterna. David berättar att det är enklare att veta vilken uppgift som passar bäst när man känner deltagarnas styrkor. 
– Alla är bra på olika saker och alla kan bidra till föreningen. Det kan handla om att stå i kiosken, vara dörrvakt, fota och filma aktiviteterna eller vara ledare för en sport. 
David berättar om en av deras ledare för Framefotboll, en sport för barn med CP-skada. Ledaren själv har en CP-skada vilket tillför mycket till gruppen och han ses som en förebild för de andra barnen. Enligt ledaren är det delvis en merit att vara ledare då han studerar idrottsvetenskap, men att det även känns häftigt att få vara den förebild som han själv saknade när han växte upp. 

Tips för att tillgängliggöra föreningslivet 

David ser att det finns vissa hinder i föreningslivet som kan göra det svårt för personer med funktionsnedsättning att vara ledare. Exempelvis är många aktiviteter beroende av att starta vid ett exakt klockslag, vilket kan vara problematiskt om ledaren är beroende av färdtjänst som inte alltid är pålitlig. Det finns även utmaningar med att många föreningar håller till i källarlokaler med branta trappor eller att det kan vara hög ljudvolym vilket kan vara stressande för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). 
Men det finns lösningar. David tipsar om att man kan vara två ledare vid aktiviteterna så att ingen känner sig överbelastad. Då kan man dela upp ansvaret efter vad man är bra på. Det kan även vara bra att ha ledarutbildningar och utbildningar om olika funktionsnedsättningar för att öka kunskapen. Sist men inte minst är volontärsamordningen en viktig del i inkluderingsarbetet; ha regelbunden kontakt med ledarna, kolla av att allt fungerar och hantera konflikter direkt om något uppstår, gör att fler känner sig trygga. 
– Det viktiga är att man inte känner sig ensam i sitt uppdrag, utan får det stöd man behöver för att kunna utföra uppdraget på bästa sätt! 

Vill du läsa mer om sporterna som nämns i texten kan du hitta information på FIFHs hemsida https://fifh.com/   

Parasportsklubben FIFH Malmö är med i referensgruppen för Volontärbyråns projekt Engagera Alla där vi med stöd från Allmänna Arvsfonden jobbar för att sänka trösklarna till föreningslivet för personer med funktionsnedsättning. Läs mer om projektet här: Så ska ideellt engagemang bli tillgängligt för fler | Volontär... (volontarbyran.org)  

Vill du ha mer information om projektet eller bidra på något sätt? Välkommen att höra av dig!  
Ebba Carlson, kommunikatör och projektmedarbetare 
0734-227432 

Fler berättelser

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

För Meyling Calero har det ideella engagemanget varit en stor del av hennes liv. När hon bodde i Nicaragua, där Meyling är född och uppvuxen, var hon engagerad både i civilsamhället och politiskt, ett engagemang som hon tagit med sig till Sverige och som lett till både social gemenskap och en karriär.

Sveriges största historiska festival engagerar 300 volontärer

Sveriges största historiska festival engagerar 300 volontärer

Medeltidsveckan är Sveriges största historiska festival och arrangeras årligen vecka 32 på Gotland. Veckan lockar tusentals besökare från hela landet som kommer för att uppleva uppträdanden, tornerspel och den medeltida atmosfären. Bakom kulisserna finns hundratals volontärer som hjälper till att skapa den historiska stämningen.