Sveriges största historiska festival engagerar 300 volontärer

Sveriges största historiska festival engagerar 300 volontärer
Medeltidsveckan är Sveriges största historiska festival och arrangeras årligen vecka 32 på Gotland. Veckan lockar tusentals besökare från hela landet som kommer för att uppleva uppträdanden, tornerspel och den medeltida atmosfären. Bakom kulisserna finns hundratals volontärer som hjälper till att skapa den historiska stämningen.
Medeltidsveckan engagerar 300 volontärer och ytterligare flera hundra historiska återskapare och föreningsmedlemmar. Volontärerna är i alla åldrar, från alla delar av landet och även internationellt.
– Det är allt från nyfikna förstagångsbesökare till veteraner. De är historieintresserade, hantverkare och akademiker. Allt från sjukvårdskunniga till erfarna publikvärdar. Dessutom kommer många entusiaster som vill uppleva Medeltidsveckan bakom kulisserna och vara en del av en mycket unik vecka, säger Christopher Sandberg, VD för Medeltidsveckan. 
Volontäruppdragen under Medeltidsveckan är både varierande och unika. Som volontär kan man exempelvis vara publikvärd vid någon av de 30 spelplatserna, eller kanske vid en konsert i en medeltida ruin.
– Vi har även nattvandrare som ser till att folk mår bra, värdar på marknadsområdena och vår medeltida och moderna camping. Som volontär kan man även arbeta på kansliet och jobba med kommunikation, ta emot artister eller hjälpa till med kurser. Vi har också flera barnområden och scener för dem som vill arbeta med yngre medeltidsbesökare.
Medeltidsveckan har många volontärer som återkommer år efter år. På frågan vad som är det bästa med att engagera sig under veckan är svaret självklart: det är gemenskapen.
– Det bästa är att få träffa alla som tillsammans skapar Medeltidsveckan. Allt från funktionärer och volontärer till medverkande artister, hantverkare och alla tusentals besökare. Det är också väldigt häftigt att se hur festivalen byggs upp och hanteras. All infrastruktur, allt arbete som besökaren aldrig ser men som gör Medeltidsveckan till åtta magiska dagar.

Foto: Sarah Rosenquist

Fler berättelser

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

Ideellt engagemang som en språngbräda in i det svenska samhället

För Meyling Calero har det ideella engagemanget varit en stor del av hennes liv. När hon bodde i Nicaragua, där Meyling är född och uppvuxen, var hon engagerad både i civilsamhället och politiskt, ett engagemang som hon tagit med sig till Sverige och som lett till både social gemenskap och en karriär.

"Alla är bra på olika saker och alla kan bidra"

"Alla är bra på olika saker och alla kan bidra"

David Fogelström började som ideell ledare hos FIFH Parasport Malmö och fastnade snabbt för organisationens engagemang. Idag arbetar han som volontärsamordnare och projektkoordinator, och ansvarar för stora event som årligen samlar många volontärer och deltagare.