
Ny rapport: Ideellt arbete i Sverige 1992–2024
Den senaste rapporten från Marie Cederschiöld högskola ger en detaljerad bild av det ideella arbetets omfattning och utveckling i Sverige mellan 1992 och 2024.
24 juli 2023
Möjligheten att som medarbetare kunna engagera sig ideellt på arbetstid är en smart sätt att göra nytta i samhället samtidigt som det har goda effekter på den som engagerar sig och på företaget. Trots att viljan att engagera sig kan vara stor så är det inte ovanligt att företag har svårt att få fler att engagera sig. Här är fem tankar för att skapa ett volontärprogram som engagerar.
Vi blir ofta kontaktade av företag som vill komma igång med volontärprogram eller som redan har ett program och som vill förbättra det. Det finns tyvärr ingen mall på hur du skapar det mest effektiva volontärprogrammet utan det finns lika många program som det finns företag - eller så bör det åtminstone vara.
Ett vanligt misstag många företag gör är att implementera ett program utan att göra en nulägesanalys. I internationella företag finns det ibland en förkärlek för att kopiera ett koncept från ett annat land med en helt annan kultur av volontärskap och förvänta sig att det ska ge samma resultat (Spoiler alert! Det gör det sällan). För att skapa ett volontärprogram så behöver det finnas en god förståelse för vilket intresse och vilka förutsättningar som finns. Vad vill ni åstadkomma, hur ska programmet implementeras och kommuniceras, vem är ansvarig?
Kan någon verkligen vara negativt inställd till ett program där du får använda betald arbetstid för att göra något gott? Svaret är naturligtvis ja. Det är inte självklart att ideellt engagemang ses som något odelat positivt utan det kan i vissa fall ses som något onödigt och meningslöst eller grundas i en politisk uppfattning av att det ideella engagemanget ersätter arbete som den offentliga sektorn bör stå för.
För att ett volontärprogram ska fungera och engagera är det viktigt att tydliggöra vad volontärskap är, vad det ger (volontären, föreningen och företaget) samt varför programmet finns. Att kontinuerligt informera och inspirera är A och O. I organisationer där medarbetaren måste få godkänt av en chef för att engagera sig är det viktigt att chefen är insatt i hur programmet fungerar och varför samt uppmuntrar och stöttar medarbetarna att använda tiden.
Även vilja att engagera sig kan vara stark så anpassar vi oss efter våra ledare och chefer. Om en medarbetare som går till en chef och ber om att få vika en dag åt att hjälpa en organisation bemöts med suckar, problem och misstänksamhet så minskar viljan att engagera sig radikalt. Det bästa är givetvis en chef som själv engagerar sig och som leder med exempel.
Ett välfungerande volontärprogram skapar inte bara goda effekter för den som engagerar sig och för organisationen utan även för företaget. Studier visar att de som engagerar sig ökar sitt välmående, känner en större nöjdhet i livet och minskade känslor av depression och ångest. Det kan även stärka uppfattningen om företaget och vara viktiga parametrar för att attrahera och behålla medarbetare.
För att volontärprogrammet ska vara effektivt är det nödvändigt att det är frivilligt att delta och att det inte anses som en skyldighet. Forskning pekar på att den typen av press på att vara bra istället gör oss dåliga. Om drivkraften inte kommer inifrån så finns risken att det skapar en bitterhet eller fientlighet mot programmet.
Det är samma effekt som man kan se i en situation när exempelvis en förälder tvingar sin tonåring att hjälpa sitt småsyskon att städa sitt rum. Det är en uppenbart bra prosocial aktivitet men då tonåringen anser att den har viktigare saker kommer hen troligtvis att genomföra aktiviteten med motstånd.
Det är vanligt att företag väljer att bedöma volontärprogrammets framgång på antalet eller andelen som deltar. En risk med det är att det skapar en kultur där ansvariga arbetar för att öka deltagandet och inte engagemanget. Här är det viktigt att återgå till att fundera på varför och för vem programmet finns till? Annars är det lätt hänt att det leder till framtvingat engagemang och de konsekvenser som beskrivs ovan.
Det går att mäta deltagande med antal timmar eller personer men deltagande är inte detsamma som engagemang. Det går att inte att engagera sig utan att delta men det går att delta utan att engagera sig. Det är inte givande för någon med en volontär som tar varje ledig stund för att kolla jobbmejlen. Fundera istället på om det finns andra mätvärden som är relevanta, exempelvis om de som upplevde att de gjorde skillnad, om de kan rekommendera andra eller om det stärkte uppfattningen av företaget. Fråga organisationen vad engagemanget innebar för dem och deras verksamhet.
Den senaste rapporten från Marie Cederschiöld högskola ger en detaljerad bild av det ideella arbetets omfattning och utveckling i Sverige mellan 1992 och 2024.
Nu välkomnar vi Kajsa Hammarlund till Volontärbyrån. Kajsa kommer att arbeta som vikarierande samarbetsansvarig.
I oktober inledde Volontärbyrån ett samarbete med industriföretaget Momentum Industrial AB, som nyligen lanserat ett volontärprogram. Programmet ger anställda möjlighet att engagera sig ideellt under arbetstid...