De 10 finalisterna är:
Josefina Frenander, volontär i Tjejjouren i Lund, Lund
Som stödsamordnare i Tjejjouren Lund har Josefina skapat stor trygghet och struktur för såväl gamla som nya volontärer. Hennes engagemang för föreningens unga målgrupp och omsorg över jourens hårt arbetande volontärer lyser alltid igenom. Josefina har under pandemiåren varit en klippa som fått stödverksamheten att fortgå som vanligt trots ovanliga omständigheter. Josefina har dessutom en förmåga att balansera sitt brinnande engagemang med sina läkarstudier och privatliv.
Johanna Karlsson, volontär i Gatans lag, Stockholm
Gatans lag är en fotbollsförening som vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Johanna är både en stabil spelare i damlaget och engagerar sig ideellt i föreningen. Johanna möter upp nya spelare, välkomnar dem på träning och tar kontakt om någon mår dåligt och inte kommer. Hon hjälper också föreningen med det utåtriktade arbetet och besöker verksamheter som möter målgruppen för att få med sig tjejer till fotbollen. Då Johanna själv tidigare levt i kriminalitet och missbruk blir hon en viktig person som ser och förstår spelarna och vad de kämpar för.
John Gröntvedt, Hjälteföreningen, Umeå
John har tagit fram Hjälteföreningens unika träningsform med och för personer med funktionsvariation. Han är coach två gånger i veckan i Umeå, och utöver träningen lägger han ner otaliga timmar på att söka ny forskning på träning och hur man kan stötta personer med Downs syndrom. Han ser varje individ på våra träningspass även när det är många deltagare. Han engagerar sig för att utveckla träningsformen och bedriver påverkansarbete för att andra parasporter ska inkludera mer fysträning. John är en otrolig kunskapsbank och har ett hjärta av guld.
Luul Jama, grundare och volontär i Existera, Stockholm
Luul Jama har grundat den ideella organisationen Existera, som ger stöd till flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning och arbetar för att inte fler ska utsättas. Luul är grundare och ordförande och har med ideella krafter byggt upp en stabil organisation som är en av få röster som finns för könsstympade kvinnor i Sverige idag. Existera har regelbundna träffar med kvinnor som utsatts och ger stöd och råd, samt ger kvinnorna ett socialt sammanhang. Luul är en engagerad och lysande kraft som på ett enkelt och tydligt sätt synliggör något av det allra svåraste; kvinnors utsatthet för sexuellt våld. Som person är Luul driftig, tydlig, varm och generös.
Jessica Klintbo, volontär i Läkare i Världen, Helsingborg/Malmö
Jessica har axlat ett stort ansvar och visat ett enormt engagemang i organisationen. Jessica är spindeln i nätet som får föreningens mottagningskvällar att gå ihop, och hon finns där för alla volontärer under kvällen. Jessicas starka engagemang i Läkare i Världen, för mänskliga rättigheter och allas rätt till vård och hälsa, har möjliggjort för föreningen att öppna en satellitmottagning där asylsökande, papperslösa, utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare kan komma och få vård, stöd och rådgivning. Satellitmottagningen öppnade nyligen i Helsingborg och Jessica är på plats vid varje öppet tillfälle för att hålla mottagningen öppen och välfungerande för människors rätt till vård, stöd och hälsa.
Bengt Öhman, volontär i Norrvikens Villastad innebandyförening, Sollentuna
Bengt har under 20 år hjälpt barn och unga att ha kul och motionera, men framförallt att skapa vänskapsband som håller för evigt. Detta gör han genom att varje lördag cykla till den lilla hallen där han är ledare för olika åldersgrupper som spelar innebandy i hallen. Bengt är klistret som binder ihop närsamhälle, alla här vet vem han är och älskar honom för personen han är och för det han gör för andra utan att kräva någonting tillbaka. Flera av spelarna i Bengts lag som har varit med sedan 4-årsåldern menar att Bengt är anledningen till att de har hållit bra kontakt genom åren och fortsätter vara bästa vänner även idag, när de är 19 år gamla. De uttrycker alla tacksamhet för den glädje, värme och vänskap han skänker dem genom sitt engagemang.
Husna Al-Huqabi, volontär i Nya Kompisbyrån, Stockholm
Husna har varit aktiv i Nya Kompisbyrån i snart två år. Hon började som deltagare i ett projekt och ville sedan gärna själv vara med och hjälpa andra kvinnor. Hon är nu volontär i projektet Framtidsprogrammet som riktar sig mot nyanlända kvinnor mellan 18 och 29 år där hon hjälper till på träffarna med allt från att fixa fika till att få kvinnorna att känna sig som hemma. Hon har också stöttat upp som barnvakt på träffarna så att kvinnorna har möjlighet att delta. Husna är alltid peppad, glad, noggrann och i tid, och Nya Kompisbyrån är mycket tacksamma för hennes engagemang.
Jens Lindgren, volontär i Göteborgs stadsmission, Göteborg
Jens nomineras för sina insatser och sin entusiasm för sitt engagemang i Göteborgs stadsmission. Jens hjälper till i organisationens kafé som är en öppen mötesplats för vuxna där alla är välkomna till en varm måltid, gemenskap och värme. Han packar även matkassar som han sedan hjälper till att dela ut till de som lever på knappa resurser. Allt det Jens tar sig för gör han med hjärta och själ. Han är mån om att verksamheten bedrivs på bästa sätt och tvekar inte för att bidra med sin yrkeskunskap och sin inställning om att inget är omöjligt! Jens kommer alltid med ett glatt humör, sprider god stämning omkring sig och gör en fantastisk insats som verkligen gör skillnad för organisationens verksamhet och besökarna.
Daria Naharna, volontär i Association of Ukrainian guides och Scouterna i samarbete, Kristianstad
Daria har genom ett engagemang långt utöver det vanliga möjliggjort för ukrainska scouter att få lämna krigets verklighet för en stund, genom att få åka på scoutläger i Skåne. På storlägret Jamboree 22 i somras fick drygt 50 ukrainska scouter uppleva drömmen om en hållbar värld tillsammans med drygt 11 000 andra barn och unga. Daria gav verkligen allt för att hennes dröm skulle bli verklighet och ordnade med allt från ax till limpa. Hennes engagemang är fortsatt stort för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga som flytt från kriget, och hon visar i både ord och handling vad det innebär att göra världen bättre genom scouting.
Margaretha Ring, volontär för Ronald McDonald Hus, Uppsala
Margaretha ställer upp i vått och torrt för Ronald McDonald Hus, vars verksamhet bidrar till att fler sjuka barn som behöver specialistvård får vistas med sin familj i en hemlik miljö. Margaretha har varit volontär i många år och bidrar med sin tid minst en gång i veckan året om. Hon ser till att familjerna i huset har fint omkring sig och fångar upp om det finns något kulturellt som familjerna kan besöka. Är det kris kommer hon som ett skott, alla dygnets tider. Margaretha är helt enkelt en klippa.
Om Årets volontär
Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Utmärkelsen delas ut på Frivilligdagen den 5 december.
Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985.