Nya Kompisbyrån söker fler som vill bidra till integration

Bilder

Lina Bergström är projektledare för Nya Kompisbyråns projekt Klara Färdiga Kvinna som handlar om att ge utrikesfödda kvinnor en väg in på arbetsmarknaden samtidigt som nya vänskapsrelationer med ideella mentorer formas. Nu pågår rekryteringen av fler volontärer. – Vi har ett stort behov av etablerade svenskar som vill engagera sig på alla orter där vi driver projektet: i Uppsala, Sundsvall, Göteborg och Stockholm, säger hon.

Lina Bergström, Nya Kompisbyrån, projektledare Klara, Färdiga, Kvinna, Sundsvall

Nya Kompisbyråns projekt består av flera delar. Först får deltagarna, de utrikesfödda kvinnorna, en utbildning i hur man söker jobb i Sverige. Sedan matchas de med en mentor som under de sex månader de har kontakt hjälper dem att närma sig ett arbete. I höst drar de första utbildningarna igång i samverkan med Folkuniversitet på de olika orterna. 

–  Det har varit enkelt att hitta utrikesfödda kvinnor, de hittade vi via SFI och intresset har varit stort. är på grund av att Arbetsförmedlingens studier visar att det är just utrikesfödda kvinnor som får minst hjälp när det gäller att etablera sig på arbetsmarknaden. Det bästa utfallet av projektet är att de utrikesfödda kvinnorna kommer ut på arbetsmarknaden. Målet är också att kvinnorna lär känna varandra, säger Lina.  

Den som vill bli volontär kan engagera sig på en rad olika sätt, alltifrån ett mindre engagemang till ett större åtagande. 
– Vi har ganska många olika sätt att engagera sig. Det minsta engagemanget är att en etablerad kvinna är med under en utbildning och ger tips på hur man söker ett jobb i Sverige. Eller så kan man hjälpa till med barnpassning under en utbildning och vara behjälplig under utbildningskvällarna eller hjälpa till att rekrytera andra etablerade. Det största åtagandet är att vara mentor, det finns något för de flesta skulle jag säga, säger Lina. 

– Det bästa med vårt projekt är att det bidrar till integration –  att det får utrikesfödda kvinnor att känna sig välkomna. Det finns ett intresse för dem och att det är trevligt och roligt för alla, både för deltagarna och för mentorerna som får lära känna varandra och varandras kulturer, säger hon. 

– Vi har  annonser på Volontärbyrån på alla våra orter och det har rullat in ansökningar, men vi hoppas att ännu fler vill ta steget och engagera sig, säger hon. 

Klara Färdiga Kvinna finansieras av Europeiska socialfonden och pågår 2020-2022. 

 

*Bilden visar projektgruppen i projektet 

Fler nyheter