Stötta brottsutsatta, vittnen och anhöriga vid brottutsatthet?
Beskrivning
Som stödperson stöttar du brottsutsatta, vittnen och anhöriga via telefonsamtal. Du ger information, stöd och vägledning kring bland annat rättsprocess och myndighetskontakter utifrån stödsökandes önskemål och behov. Stödet ges över en tid, vissa stödkontakter blir kortvariga, andra långvariga. Det är ett medmänskligt stöd som i första hand innebär hjälp till självhjälp.
Som vittnesstödjare på tingsrätten finns du till hands på Lunds eller Malmö tingsrätt där du stöttar vittnen, målsägande och anhöriga med praktisk information och stöd i samband med en brottmålsförhandling. Uppdraget sker på vardagar under dagtid. Här är det främst korta direkta kontakter i vänthallen på tingsrätten, men ibland följer vittnesstödet även med in i rättssalen när det efterfrågas.
Att bli utsatt för ett brott kan hända var som helst, vem som helst och när som helst. Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsutsattas rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften tillbaka. Stödet är gratis, ingen polisanmälan krävs och vi har tystnadslöfte. Grunden i vårt arbete är FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.
Dessa krav ska uppfyllas för att arbeta som volontär hos oss:
Du är över 20 år.
Minsta åtagande
Minimikravet att bli volontär hos Brottsofferjouren Mellersta Skåne är att kunna engagera sig minst 10 timmar/månad.
När och var sker uppdraget
Uppdraget som stödperson är flexibelt och du utför ditt uppdrag hemma med mobiltelefon som Brottsofferjouren tillhandahåller. Uppdraget som vittnesstöd sker på dagtid (förmiddag eller eftermiddag) på Lunds eller Malmö tingsrätt.
Platser
- Staffanstorp
- Eslöv
- Höör
- Hörby
- Lomma
- Lund
- Kävlinge
- Burlöv
- Malmö
Ändamål
Uppgifter
Åtagande
-
När
Dag, kväll
-
Typ av uppdrag
Kontinuerligt uppdrag