Brottsofferjouren Nacka-Tyresö-Värmdö — Stockholm

Vill du stötta brottsutsatta, vittnen och anhöriga- bli volontär i Brottsofferjouren!

Beskrivning

Vi söker fler volontärer till vår brottsofferjour

Vi söker dig som har tid över och som vill göra skillnad för dina medmänniskor. Vi ser gärna att våra volontärer har olika bakgrund och erfarenhet, din utbildning är inte avgörande utan det viktigaste är att vara en bra medmänniska och att du är empatisk, engagerad samt en god lyssnare. 

Brottsofferjouren Nacka-Tyresö-Värmdö har två olika volontäruppdrag: 

  • Som volontär i det allmänna stödet utför du ditt uppdrag från jouren, det innebär att du tar kontakt med brottsutsatta, vittnen och anhöriga via telefon för att erbjuda medmänskligt stöd.  
  • Som volontär på tingsrätten finns du till hands på Nacka tingsrätt och hjälper vittnen, målsägande och anhöriga med praktisk information och stöd i samband med en brottmålsrättegång. Observera att när du är verksam som volontär på tingsrätten kan du inte samtidigt arbeta som nämndeman eller vara verksam i verksamheter på fängelser eller häkten, till exempel besöksgrupper eller liknande.
    Vi ser gärna flerspråkiga volontärer till vår verksamhet, för att kunna erbjuda alla våra stödsökanden ett likvärdigt stöd. Som volontär i vår verksamhet bör du vara minst 21 år.  

Som volontär hos oss får du: 

  • En grundutbildning (30 timmar) samt regelbundna fortbildande insatser
  • Möjlighet att delta i samverkan med andra organisationer och myndigheter, delta på föreläsningar, informationsinsatser och konferenser
  • En meningsfull fritid
  • Meriterande erfarenheter
  • Alla våra volontärer erbjuds fortlöpande handledning och fortbildning
För volontäruppdrag som utgår från jouren består grundutbildning av två söndagar och tre vardagskvällar mellan 16 februari till och med 16 mars 2025. Du får även göra praktik på jouren med en erfaren stödjare som en del av utbildningen. Utbildning och praktik är på ca 40 timmar.

För volontäruppdrag som utgår från Nacka tingsrätt består grundutbildningen av 8 digitala pass samt 2 pass då vi träffas på Nacka tingsrätt, därefter gör man minimum 8 timmars praktik på tingsrätten tillsammans med erfaren stödjare. Utbildningen startar 10 mars- slutdatum är ännu ej satt. Utbildning och praktik är på ca 40 timmar.
Efter att du har fyllt i din intresseansökan här kommer du att få ett mejl inom 1-1,5 vecka med ett Google-formulär, när du har fyllt i formuläret så kontaktar vi dig igen för ett första samtal. Har du inte fått ett mejl med Google-formuläret så kika i skräpposten, hittar du inget där så kontakta oss på [email protected] så ordnar vi det!
Om du blir antagen till utbildningen behöver du visa Utdrag ur belastningsregistret, det beställer du hos polisen. Du beställer utdraget som heter Kontrollera egna uppgifter , det tar ett par veckor att få hem det, så beställd det så snart du skickat in din intresseanmälan till oss.

Minsta åtagande

Du behöver kunna avsätta minimum 8 timmar/månad, det vill säga två pass i månaden. Du behöver även kunna delta i handledning och fortbildning ett par gånger per termin. Om du blir antagen till utbildningen behöver du visa Utdrag ur belastningsregistret, det beställer du hos polisen. Du beställer utdraget som heter ”Kontrollera egna uppgifter” och det tar ett par veckor att få hem det, så beställd det så snart du skickar in din intresseanmälan till oss.

När och var sker uppdraget

Som volontär på jouren utför du ditt uppdrag från jouren på Bergsundsgatan 10, närmsta t-bana Hornstull. Som volontär på domstol utför du ditt uppdrag på Nacka tingsrätt, Sicklastråket 1, Nacka. Båda uppdragen utförs på vardagar under dagtid.

Tillgänglighet

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

  • När

    Dag, helg, kväll

  • Typ av uppdrag

    Kontinuerligt uppdrag